ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχική / Eμβολιασμος κατα των πνευμονιοκοκκικων λοιμωξεων σε ασθενεις με καρδιαγγειακα νοσηματα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ
Πόσο συχνή είναι η πνευμονιοκοκκική πνευμονία στην κοινότητα;
Σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί το πιο συχνά απομονούμενο παθογόνο στην πνευμονία κοινότητας στην Ευρώπη (~20-30%). Επίσης πολύ συχνά, οι εποχικές εξάρσεις της γρίπης επιπλέκονται από την εμφάνιση πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας. Επιπλέον, οι κοινές συν-νοσηρότητες (διαβήτης, χρόνια καρδιακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας στους ενήλικες. Η νοσηλεία για πνευμονία έχει συσχετιστεί με διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακό σύμβαμα (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, θανατηφόρα στεφανιαία νόσο).
Μπορούν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και ειδικότερα η πνευμονιοκοκκική πνευμονία να επιδεινώσουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα;
Η εμφάνιση πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας έχει συσχετιστεί σε μεγάλες μελέτες καταγραφής με την εμφάνιση νέων οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, επεισοδίων παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής /κολπικού πτερυγισμού και κοιλιακών αρρυθμιών και κυρίως με απορρύθμιση προϋπάρχουσας καρδιακής ανεπάρκειας. Ανάμεσα στους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι οι λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος, με κυριότερες αυτές από τον ιό της γρίπης και από τον πνευμονιόκοκκο. Φαίνεται από σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες, ότι η παρόξυνση των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνει εποχιακά με αίτιο τους παραπάνω μικροοργανισμούς, σχετίζεται με αύξηση των νοσηλειών για απορρύθμιση της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και με δυσμενή βραχυχρόνια και μακροχρόνια πρόγνωση. Η έντονη φλεγμονώδης διέγερση, η αυξημένη συμπαθητική δραστηριότητα και η υποξία είναι μερικοί από τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι εμπλέκονται στην επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας και στην αρρυθμιογένεση των ασθενών με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, παρόμοια βιβλιογραφικά δεδομένα υποστηρίζουν τη συσχέτιση της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας με την εμφάνιση de novo καρδιακής ανεπάρκειας (έμμεση και άμεση μυοκαρδιακή προσβολή).
Είναι ωφέλιμος και ασφαλής ο εμβολιασμός σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα; Ο εμβολιασμός είναι μια από τις αποτελεσματικότερες από άποψη κόστους υγειονομικές παρεμβάσεις, σώζοντας εκατομμύρια ανθρώπων από την ασθένεια, την αναπηρία και τον θάνατο κάθε χρόνο. Υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, που προστατεύουν έναντι αρκετών σοβαρών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται πολλά υποσχόμενα νέα εμβόλια. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών (η ηλικία εκλαμβάνεται ως αυτοτελής παράγων κινδύνου), καθώς και για ενήλικες 19 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (π.χ. ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, αλλά και συστηματικοί καπνιστές).
Ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου έχει συσχετιστεί με μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας στους ηλικιωμένους. Μια πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη έδειξε μείωση της θνησιμότητας στις 30 ημέρες και στο ένα έτος σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αντι-πνευμονιοκοκκικό και αντιγριπικό εμβολιασμό.
Τι συνιστούν οι διεθνείς οργανισμοί για τη διενέργεια όσων εμβολιασμών προβλέπονται από τα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα των χωρών εν μέσω πανδημίας COVID-19;
Στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τη διενέργεια των εμβολιασμών ρουτίνας στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, συστήνεται η ακώλυτη συνέχιση τους εφόσον και τα μέτρα απάντησης στην πανδημία το επιτρέπουν, καθώς: