• Pfizer.com

  • Όροι χρήσης

  • Πολιτική Ιδιωτικότητας

  • Πολιτική σχετικά με τα Cookies

  • Sitemap

  • Disclaimer

HOT TOPIC Placeholder

 ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ:  Αρχική / ​Ποσο καθαρα είναι τα χερια σας;

ΠΟΣΟ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ;

Τα αντιμικροβιακά φάρμακα έχουν αποφασιστική σημασία για τη θεραπεία και την πρόληψη πολλών ειδών λοιμώξεων.

Το ανησυχητικό είναι ότι η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται επειδή οι παθογόνοι παράγοντες μεταλλάσσονται και αναπτύσσουν αντοχή στα ίδια τα φάρμακα, που παρασκευάζονται για την καταπολέμησή τους. Αυτή η διαδικασία ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής (MA) αποτελεί επί του παρόντος μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, προκαλώντας κάθε χρόνο 700.000 θανάτους —αριθμός που το 2050 προβλέπεται να φτάσει τα 10 εκατομμύρια σε ετήσια βάση αν δεν αναληφθεί δράση1.

Το ευτύχημα είναι ότι ο καθένας μας μπορεί να παίξει το δικό του ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής —και η καλή υγιεινή των χεριών είναι ένα από τα πιο σημαντικά αμυντικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Η καθημερινή προσήλωση στην καλή υγιεινή των χεριών συμβάλλει στην προστασία τόσο του εαυτού μας όσο και των οικείων μας από λοιμώξεις που απειλούν τη ζωή μας σε καθημερινή βάση2.

Και αυτό γίνεται ως εξής: τα περισσότερα από τα μικρόβια που μας αρρωσταίνουν μεταφέρονται μέσω της άμεσης ή έμμεσης επαφής με χέρια ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Στα χέρια μας έχουμε κατά μέσο όρο 3.200 διαφορετικά μικρόβια που ανήκουν σε περισσότερα από 150 είδη —μερικά από τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή και να προκαλούν λοιμώξεις— και η χρήση της σωστής τεχνικής για το πλύσιμο των χεριών μπορεί να περιορίσει τη μετάδοσή τους3.

Τι λέτε, μπορείτε να ξεχωρίσετε τις αλήθειες από τους μύθους γύρω από την καλή υγιεινή των χεριών; Απαντήστε στο παρακάτω κουίζ για να το διαπιστώσετε:

1. «Για το πλύσιμο των χεριών πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο ζεστό νερό» – Αλήθεια ή μύθος;

Μύθος! Η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του πλυσίματος των χεριών. Για να βρέξετε τα χέρια σας και να ξεκινήσετε τη διαδικασία του πλυσίματος μπορείτε να χρησιμοποιείτε είτε ζεστό είτε χλιαρό είτε και κρύο νερό4.

 2. «Τα σημεία τα οποία συνήθως πλένουμε λιγότερο σχολαστικά είναι οι παλάμες» – Αλήθεια ή μύθος;

Μύθος! Η αλήθεια είναι ότι τα σημεία που συνήθως μας ξεφεύγουν στο πλύσιμο είναι τα ακροδάχτυλα και οι αντίχειρες. Σαπουνίστε όλη την επιφάνεια των χεριών σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει σαπούνι στους αντίχειρες, στο πάνω μέρος της παλάμης, ανάμεσα στα δάκτυλα και, φυσικά, κάτω από τα νύχια σας4.

3. «Θα πρέπει να τρίβετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα, όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται για να τραγουδήσετε δύο φορές το τραγούδι των γενεθλίων» – Αλήθεια ή μύθος;

Αλήθεια! Μπορεί να σας φαίνεται λίγο χαζό να τραγουδάτε μόνοι σας κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας, αλλά δοκιμάστε να επαναλαμβάνετε από μέσα σας δύο φορές τον σκοπό του «Happy Birthday» ώστε να θυμίζετε στον εαυτό σας πόσος χρόνος χρειάζεται για το σχολαστικό τρίψιμο των χεριών. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το τρίψιμο των χεριών σας θα διαρκέσει όσο χρόνο απαιτείται για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια —δηλ. συνολικά 20 δευτερόλεπτα4.

4. «Η χρήση στάσιμου νερού για το πλύσιμο των χεριών αρκεί για να φύγουν τα μικρόβια» – Αλήθεια ή μύθος;

Μύθος! Στην πραγματικότητα, η χρήση στάσιμου νερού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Για να διώξετε τα βακτήρια θα πρέπει να ξεπλένετε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό. Μην ξεχνάτε επίσης να έχετε τα χέρια σας στραμμένα προς τα κάτω όσο τα ξεπλένετε, ώστε το μολυσμένο νερό να μην τρέχει στους καρπούς και στους αγκώνες σας4!

5. «Τα χέρια μου δεν χρειάζονται στέγνωμα μετά το πλύσιμο – Αλήθεια ή μύθος;

Μύθος! Όταν τα χέρια είναι βρεγμένα μεταφέρουν χιλιάδες περισσότερους μικροοργανισμούς από ό,τι όταν είναι στεγνά. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να στεγνώνετε τα χέρια σας με καθαρή πετσέτα ή στεγνωτήρα μετά το πλύσιμο4.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο για να μάθετε τα βήματα που θα σας βοηθήσουν να πλένετε ορθά τα χέρια σας.

Βιβλιογραφία:

  1. Review on Antimicrobial Resistance. Tackling a crisis for the health and wealth of nations. December 2014. Available at: https://amr-review.org/sites/default/files/AMR%20Review%20Paper%20-%20Ta... Last accessed March 2020.
  2. Global Handwashing Partnership. Why Handwashing. Available at: https://globalhandwashing.org/about-handwashing/why-handwashing/health/ Last accessed March 2020.
  3. Noah Fierer, Micah Hamady, Christian L. Lauber, and Rob Knight (2008) The influence of sex, handedness, and washing on the diversity of hand surface bacteria. PNAS: November 2009, Vol. 105, No. 46, pp. 17994-17999.
  4. Centers for Disease Control and Prevention. Show Me the Science – How to Wash Your Hands. October 2018. Available at: https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-handwashing.html Last accessed March 2020.

PP-PFE-GRC-0527-MAR20

TΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣΣΚΟΠΟΣ & ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣΗ PFIZER ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΕΡΕΥΝΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΠΡΟΪΟΝΤΑΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝTRANSPARENCY MALTATRANSPARENCY CYPRUSΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΣΘΕΝΩΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΣ