• Pfizer.com

  • Όροι χρήσης

  • Πολιτική Ιδιωτικότητας

  • Πολιτική σχετικά με τα Cookies

  • Sitemap

  • Disclaimer

HOT TOPIC Placeholder

Helix ImageHelix Image

ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ:  Αρχική / Οργανωθειτε – Πως θα τα καταφερετε σε 3 κινησεις

ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ – ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΣΕ 3
​​​​​​​ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Πηγή: https://www.getold.com/how-to-organize-everything-in-3-simple-steps
Βάλτε σε τάξη το σπίτι σας –μια και καλή
Μια συνολική εκκαθάριση στο σπίτι, που περιλαμβάνει τακτοποίηση ντουλαπών και αποθηκών, δεν θα αλλάξει την εικόνα μόνο του σπιτιού σας. Θα αλλάξει την προσέγγισή σας για την ίδια τη ζωή. Μπορεί πρακτικά η τακτοποίηση να σημαίνει κέρδος χρόνου (λιγότερες ανασκαφές στη ντουλάπα για να βρείτε αυτό που ψάχνετε), λιγότερα νεύρα (ποιος δεν εκνευρίζεται όταν μία στοίβα πραγμάτων πέφτει κατά πάνω του ανοίγοντας την ντουλάπα;), ωστόσο έχει και άλλα οφέλη. Πρώτον, αν τα καταφέρετε, κάθε άλλος στόχος, μικρός ή μεγάλος, θα μοιάζει πιο προσιτός. Και δεύτερον, οι ακατάστατες ντουλάπες θυμίζουν τις μικρές ή μεγάλες αποφάσεις που ποτέ δεν πήρατε. Είστε έτοιμοι να τα βάλετε όλα σε τάξη;
ΒΗΜΑ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ.
Καλέστε σε σύσκεψη όλη την οικογένεια

Είναι απαραίτητο να εμπλέξετε όλα τα μέλη της οικογένειας στη διαδικασία. Ζητήστε από όλους στην οικογένεια να μοιραστούν ιδέες για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα το σπίτι σας. Στη συνέχεια, μοιράστε τις δουλειές ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ικανότητες του καθενός: π.χ. ο σύζυγος μπορεί να πουλήσει τα αντικείμενα που δε χρειάζεστε πια στο Facebook, η έφηβη κόρη σας να πάει πράγματα στην ανακύκλωση και το 5χρονο παιδί να ελέγξει ποια στυλό στο γραφείο δουλεύουν ακόμα.
«Χωρίς συνεργασία δεν πρόκειται να τηρηθούν οι κανόνες για το πού θα είναι στο εξής η θέση του κάθε αντικειμένου μέσα στο σπίτι», λέει ο Andrew Miller, επαγγελματίας οργανωτής με έδρα τη Νέα Υόρκη.
«Η οργάνωση είναι μεταδοτική –ιδίως τα άτομα που δείχνουν το μικρότερο ενδιαφέρον πρέπει να δουν την αλλαγή ώστε να κινητοποιηθούν και να εμπλακούν», σημειώνει η Jordan Marks, συνιδρύτρια και ιδιοκτήτρια εταιρίας οργάνωσης χώρων στις Η.Π.Α. Μία καλή ιδέα είναι να κεντρίσετε το ενδιαφέρον τους, μεταμορφώνοντας έναν χώρο-κλειδί που χρησιμοποιούν όλοι, όπως π.χ. το χωλ.
Προγραμματίστε την «επίθεσή» σας
Ρωτήστε την οικογένειά σας ποια δωμάτια μέσα στο σπίτι θεωρούν πιο «προβληματικά» και ξεκινήστε με αυτά. Το αποτέλεσμα θα δώσει κίνητρο σε όλους αφού θα τους κάνει να καταλάβουν το νόημα αυτού που πάτε να κάνετε. Βρείτε χρόνο για να ασχοληθείτε αποκλειστικά με αυτό– μπορεί να είναι μια ώρα μερικές φορές την εβδομάδα ή δύο ώρες το σαββατοκύριακο. Ορίστε από πριν τις ώρες αυτές, σημειώστε τις στο ημερολόγιο με τις υποχρεώσεις της οικογένειας και –το κυριότερο- τηρήστε τις.
Τραβήξτε μια φωτογραφία του «πριν»
Και φροντίστε να την κοιτάτε κάθε φορά που χρειάζεστε ένα κίνητρο για να συγυρίσετε. Ή εκτυπώστε την –τα μέλη της οικογένειάς σας θα δυσκολευτούν να παρατήσουν την αλληλογραφία πάνω στον πάγκο της κουζίνας όταν υπάρχει μια φωτογραφία πάνω στο ψυγείο που τους θυμίζει πού μπορεί να οδηγήσει το να παρατάς τα πράγματα όπου να’ ναι.
ΒΗΜΑ 2: ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ
Συγκεντρωθείτε

Βάλτε ένα χρονοδιακόπτη κάθε φορά που ξεκινάτε την εργασία που έχετε προγραμματίσει -αυτό θα υπενθυμίζει σε όλη ομάδα ότι έχετε ένα πρόγραμμα και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε έναν σταθερό ρυθμό εργασίας. «Κλείστε κινητό και τηλεόραση και βάλτε μια μουσική που θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε», συμβουλεύει η Melissa Maker, ειδικός σε θέματα καθαριότητας και συγγραφέας σχετικού βιβλίου.
Ταξινομήστε
Βάλτε τρεις μεγάλες, ανθεκτικές τσάντες σε κάθε δωμάτιο: μία για σκουπίδια, μία για δωρεές και μία για αντικείμενα που θα αποθηκευτούν αλλού. Χρησιμοποιήστε μεγάλες, αδιαφανείς σακούλες σκουπιδιών για να μην ξαναμπείτε σε σκέψεις για τις αποφάσεις που θα λάβετε (σχετικά με το τι θα ξεφορτωθείτε και τι όχι). Για τα ογκώδη οικιακά σκεύη και τα έπιπλά σας, χρησιμοποιήστε post-it που θα λένε τι πάει πού.
Ξεφορτωθείτε κατά προτεραιότητα ό,τι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη (π.χ. φθαρμένα παπούτσια, απαρχαιωμένο αθλητικό εξοπλισμό) και ταξινομήστε τα πάντα ανά κατηγορίες- π.χ. στη ντουλάπα τις μπλούζες με τις μπλούζες, τα πουλόβερ με τα πουλόβερ κ.ο.κ. Όσην ώρα τακτοποιείτε, έχετε πάντα κατά νου τι μπορείτε να ξεφορτωθείτε.
Χρήσιμο tip! Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάτι σε διάστημα ενός έτους, πετάξτε το. Πιθανότατα δεν το χρειάζεστε.
Βγάλτε τις τσάντες έξω από το δωμάτιο
Καθώς οι τσάντες γεμίζουν, αφαιρέστε τις από το χώρο. Ζητήστε από κάποιο μέλος της οικογένειας να τις πάει στα σκουπίδια ή αν σχεδιάζετε να χαρίσετε κάποια αντικείμενα, στο φορέα που θα τα δωρίσετε.
Τα αντικείμενα που θα πρέπει να βρίσκονται σε άλλα μέρη του σπιτιού μπορούν επίσης να μεταφερθούν προσωρινά εκεί, μέχρι να βρεθεί η τέλεια θέση για αυτά. Μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτό κάπου παρακάτω.
Κάθε πράγμα έχει τη  θέση του
Είναι ο βασικός κανόνας των επαγγελματιών διοργανωτών: Κάθε στοιχείο πρέπει να έχει μια θέση στον χώρο. Όταν το αντικείμενο δεν χρησιμοποιείται, σημαίνει ότι δεν είναι στη σωστή του θέση.
Σκεφτείτε τις επιλογές αποθήκευσης που έχετε ήδη στη διάθεσή σας και πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε εκ νέου - ζητήστε από όλα τα μέλη της οικογένειάς σας να βρουν δημιουργικές ιδέες για να αποθηκεύσετε τα πράγματα. Αν πρέπει να αγοράσετε κουτιά αποθήκευσης, κάντε πρώτα μια λεπτομερή λίστα για το τι χρειάζεστε για να αποφύγετε να πάρετε περιττά πράγματα.
Βάλτε παντού ετικέτες
Το βήμα αυτό είναι εξόχως σημαντικό, καθώς θα βοηθήσει όλα τα μέλη της οικογένειας να θυμούνται τι πηγαίνει πού και να διατηρούν το χώρο τακτοποιημένο, ειδικά στα δωμάτια που  χρησιμοποιούνται πιο συχνά, όπως η κουζίνα, το σαλόνι και το χωλ.
ΒΗΜΑ 3: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ
Ανταμείψτε τον εαυτό σας

Σχεδιάστε μια μικρή ανταμοιβή για τα παιδιά, μετά από την ολοκλήρωση κάθε εργασίας. Φτιάξτε π.χ. έναν πίνακα στον οποίο θα μπορούν να κερδίζουν πόντους (π.χ. αυτοκόλλητα αστεράκια) κάθε φορά που κάνουν μία δουλειά. Πείτε τους πως όταν ο πίνακας γεμίσει θα πάνε στο σινεμά ή επίσκεψη στο παγωτατζίδικο. Είναι σημαντικό η όλη δραστηριότητα να έχει έναν μανδύα ευχαρίστησης και να μην είναι αγγαρεία. Προσπαθήστε μόνο να μην ανταμείψετε τον εαυτό σας με πολλές αγορές (γιατί έτσι θα δημιουργηθεί νέα ακαταστασία!).
Προλάβετε την ακαταστασία
Τραβήξτε μια φωτογραφία του «μετά» – αυτός θα είναι ο στόχος σας, αυτό που θα πρέπει να διατηρήσετε.
Επίσης, κάθε φορά που ψωνίζετε, σκεφτείτε πού θα τοποθετήσετε τα νέα πράγματα που αγοράζετε και αν μπορείτε να απαλλαγείτε από κάτι, ώστε να πάρει τη θέση του. Αυτός είναι ο «σκληρός» βασικός κανόνας των επαγγελματιών διοργανωτών: ένα μέσα, ένα έξω. Η Molly Graves, συνιδρύτρια εταιρείας οργάνωσης σπιτιών με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, προτείνει να αφιερώνουμε μια ώρα 4 φορές το χρόνο για ένα «φρεσκάρισμα χώρου», όπως το αποκαλεί. Σε αυτό, η οικογένεια μπαίνει σε κάθε δωμάτιο και κάνει ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα, με μία τσάντα στην οποία βάζει τα πράγματα που θέλει να δωρίσει.
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ «ΒΑΡΙΔΙΑ»
Πολλές φορές, το αντικίνητρο σε ένα «γερό ξεκαθάρισμα» είναι ότι συναντάτε αναμνηστικά που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε. Όταν συμβεί αυτό, «αφήστε το αντικείμενο στην άκρη για αργότερα», προτείνει ο Beth Penn, επαγγελματίας οργανωτής στο Λος Άντζελες και συγγραφέας σχετικού βιβλίου.
«Τα πιο πολλά πράγματα έχουν συναισθηματική αξία – καθώς έχουμε την τάση να δίνουμε νόημα σε κάθε λογής αντικείμενο», εξηγεί από την πλευρά του ο Gail Saltz, MD, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης.
Για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο, ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου ή ενός μέλους της οικογένειας. Κρατήστε μόνο τις ευχετήριες κάρτες που περιέχουν μια σημαντική αφιέρωση, όχι μόνο μια υπογραφή· επιλέξτε ένα αντικείμενο από μια ομάδα (για παράδειγμα, τις πορσελάνες της γιαγιάς)  ως ενθύμιο και δώστε τα υπόλοιπα·  ή φωτογραφίστε μια συλλογή σας πριν τη δωρίσετε. Όσον αφορά τους «θησαυρούς» των παιδιών, «αναπτυξιακά είναι χρήσιμο να προσκολλώνται σε κάποια αντικείμενα», λέει η Elspeth Bell, PhD, ψυχολόγος στην Κολούμπια της πολιτείας Μέριλαντ.
Εσείς δώστε τους το καλό παράδειγμα και μάθετέ τους να δίνουν προτεραιότητα στα αγαπημένα τους αντικείμενα.
PP-PFE-GRC-0493-JAN20​​​​​​​

TΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣΣΚΟΠΟΣ & ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣΗ PFIZER ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΕΡΕΥΝΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΠΡΟΪΟΝΤΑΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝTRANSPARENCY MALTATRANSPARENCY CYPRUSΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΣΘΕΝΩΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΣ