Skip directly to content

Στον αγωνα για την αναπτυξη ενος δυνητικου εμβολιου κατα της νοσου COVID-19 με μια πρωτοφανη συνεργασια

Πηγή:https://www.breakthroughs.com/health-tomorrow/racing-develop-potential-c...

Η τρέχουσα παγκόσμια έκταση της πανδημίας COVID-19 δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από μια ταχεία και ευέλικτη διεθνή προσπάθεια για να την αποτρέψει.

Μια τέτοια συνεργασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η Pfizer έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τη γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech για να αναπτύξει ένα δυνητικό RNA εμβόλιο ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου COVID-19. Δεδομένου ότι έχουμε ήδη συνεργαστεί με τους γερμανούς εταίρους από το 2018 για την ανάπτυξη ενός RNA εμβολίου κατά της γρίπης, είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε γρήγορα την τεχνογνωσία μας για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19.

Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη κάθε είδους εμβολίου είναι ένα δαπανηρό, χρονοβόρο και αβέβαιο εγχείρημα, αλλά δεδομένης της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης, εργαζόμαστε με μια πρωτοφανή ταχύτητα και συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενώ εξακολουθούμε να εργαζόμαστε βάσει συμφωνιών, έχουμε ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός υποψήφιου εμβολίου. “Αυτό δεν συμβαίνει κανονικά”, λέει ο Phil Dormitzer, Αντιπρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής για τα αντι-ιικά εμβόλια στο ερευνητικό κέντρο της Pfizer στο Pearl River της Νέας Υόρκης. “Η ταχύτατη ανταπόκριση πραγματικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Η απόφαση ότι θα διαθέσουμε τους πόρους μας για να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να βοηθήσουμε σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας, ξεκινά από την κορυφή. Είμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις ώστε να κινηθούμε γρήγορα.”

Οι παγκόσμιες επιδημίες δεν είναι άγνωστες στον Dormitzer. Πριν εργαστεί στην Pfizer, είχε ασχοληθεί  με την πανδημία του H1N1 το 2009, καθώς και με τη γρίπη των πτηνών H7N9 στη Σαγκάη το 2013. Αλλά η πρόσφατη κρίση της νόσου COVID-19 είναι διαφορετική, λέει. “Αυτή η κρίση έχει φτάσει σε επίπεδο πανδημίας, επηρεάζοντας πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και θα απαιτήσει την προσπάθεια ολόκληρου του φαρμακευτικού κλάδου για την αντιμετώπισή της”.

Μια ταχύτερη τεχνική

Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια, τα οποία χρειάζονται μήνες για να παραχθούν αναπτύσσοντας  τις εξασθενημένες μορφές του ιού, τα RNA εμβόλια μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα χρησιμοποιώντας μόνο τον γενετικό κώδικα του παθογόνου. Τον Ιανουάριο, επιστήμονες στην Κίνα ανακοίνωσαν τη γενετική ακολουθία του SARS-CoV-2 (τον ιό που προκαλεί την νόσο COVID-19), ξεκινώντας έτσι σε όλο τον κόσμο την έρευνα για ένα πιθανό εμβόλιο. “Ένας λόγος για τον οποίο αυτή η τεχνολογία είναι τόσο χρήσιμη είναι ότι δεν χρειάζεστε τον ιό, αλλά μόνο την γενετική ακολουθία του”, λέει ο Dormitzer. Ωστόσο, η πρόσβαση σε παγκόσμια δεδομένα είναι κρίσιμη, λέει ο Dormitzer, ο οποίος αποδίδει τα εύσημα σε συνεργάτες όπως εκείνους του Παγκοσμίου Οργανισμού για την Κοινή Χρήση Δεδομένων της Γρίπης (Global Initiative on Sharing All Influenza Data - GISAID), ο οποίος έχει επεκτείνει την ανταλλαγή δεδομένων συμπεριλαμβάνοντας αυτών του κορωνοϊού.

Τα RNA εμβόλια λειτουργούν με την εισαγωγή ενός τύπου RNA, το οποίο παράγεται χωρίς την ανάπτυξη του ιού, στο σώμα. Τα κύτταρα, στη συνέχεια, χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αντιγόνο, το οποίο είναι συγκεκριμένο για κάθε ιό. Το ανοσοποιητικό σύστημα τότε αναγνωρίζει το αντιγόνο και αποκτά ανοσία έναντι αυτού.

Ένας λόγος για τον οποίο αυτή η τεχνολογία είναι τόσο χρήσιμη είναι ότι δεν χρειάζεστε τον ιό, αλλά μόνο την γενετική ακολουθία του”

PHIL DORMITZER

 

Αντιμετωπίζοντας την κρίση πρώτα

Η BioNTech έχει ήδη συνθέσει έναν αριθμό πιθανών RNA εμβολίων και τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με μια μικρή μελέτη στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, θα συμβάλλουμε με την εξειδίκευσή μας στην έρευνα, στην παραγωγή, στις προκλινικές δοκιμές και στις κλινικές δοκιμές, καθώς και σε ορολογικές δοκιμές οι οποίες ερευνούν πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε ένα εμβόλιο. Έχουμε ήδη μια καθιερωμένη συνεργασία με τη BioNTech. “Έχουμε ομάδες που συνεργάζονται πολύ στενά για το εμβόλιο κατά της γρίπης”, λέει ο Dormitzer. “Και αυτό είναι που πραγματικά μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τόσο γρήγορα την συνεργασία μας για εμβόλιο του COVID-19, σαν μία φυσική εξέλιξη”.

Τις επόμενες βδομάδες και μήνες σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές με την ελπίδα για άμεσες κλινικές δοκιμές του εμβολίου, καθώς και για ενισχύση στην παραγωγή, στις εγκαταστάσεις των κλινικών δοκιμών και στην αποθήκευσή του. “Οι συνεργάτες μας, ζητούν την εμπειρία μας στην ανάπτυξη εμβολίων και τις σχέσεις μας με τις ρυθμιστικές αρχές και τους οργανισμούς δημόσιας υγείας. Η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης είναι προτεραιότητά μας”, λέει.

PP-PFE-GRC-0533-APR20